Nóri zlatí v súťaži družstiev, obhajcovia z Rakúska tretí

20.02.2014 Celý región

Červená Poľana 20. februára (TASR) - Nórski združenári Magnus Hovdal Moan, Haavard Klemetsen, Magnus Krog a Jörgen Graabak zvíťazili v súťaži družstiev v severskej kombinácii na ZOH v Soči a získali zlaté medaily.

Druhé miesto v dramatickom finiši behu na lyžiach obsadilo nemecké kvarteto v zložení Eric Frenzel, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek, Fabian Riessle, ktoré viedlo po skokoch na veľkom mostíku. Bronz si vybojovali obhajcovia prvenstva z Vancouveru 2010 z Rakúska v zostave Lukas Klapfer, Christoph Bieler, Bernhard Gruber, Mario Stecher.

Po dopoludňajších skokoch strácali Nóri na vedúcich Nemcov 25 a na druhých Rakúšanov 18 sekúnd. Bežecká štafeta bola od začiatku súbojom týchto troch tímov, ostatné kvartetá mali viac ako minútový odstup. Aj do záverečného úseku vybiehali finišmani Jörgen Graabak, Fabian Riessle a Mario Stecher s minimálnym odstupom.

V dramatickom závere došli ako prvému sily Rakúšanovi Stecherovi, ktorý nestačil na mladších kolegov a do cieľa prišiel napokon so stratou 3,4 sekundy. O zisku zlata rozhodol Nór Grabaak až v cieľovej rovinke na záverečných 100 metroch a po prvenstve v individuálnych pretekoch na veľkom mostíku si vybojoval v Soči druhý cenný kov. Druhého Nemca Riessleho delili od prvého miesta iba tri desatiny sekundy.

"Je to neopísateľný pocit. Tímové víťazstvo si cením viac ako individuálny triumf. Som rád, že som si v závere dobre rozložil sily, veď v šprinte rozhodovali centimetre," cituje Graabaka agentúra DPA.

Mario Stecher získal medailu už na štvrtej olympiáde v kariére a vo veku 36 rokov a 217 dní je vôbec najstarším združenárom, ktorému sa to podarilo. "Od zlata nás delilo iba niekoľko sekúnd, ale aj bronzová medaila nás veľmi teší. Štvrtý cenný kov má pre mňa obrovskú hodnotu, som rád, že som zakončil kariéru takýmto spôsobom," uviedol Stecher.

Nórsko získalo združenárske zlato druhýkrát v olympijskej histórii, predtým severania triumfovali v Nagane 1998.


Výsledky:

Súťaž družstiev (skok na veľkom mostíku+4x5 km):

1. Nórsko (Magnus Hovdal Moan, Haavard Klemetsen, Magnus Krog, Jörgen Graabak) 47:13,5, 2. Nemecko (Eric Frenzel, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek, Fabian Riessle) 47:13,8, 3. Rakúsko (Lukas Klapfer, Christoph Bieler, Bernhard Gruber, Mario Stecher) 47:16,9, 4. Francúzsko (Sebastien Lacroix, Francois Braud, Maxime Laheurte, Jason Lamy Chappuis) 48:26,3, 5. Japonsko (Hideaki Nagai, Jusuke Minato, Jošito Watabe, Akito Watabe) 48:30,6, 6. USA (Bryan Fletcher, Todd Lodwick, Taylor Fletcher, Bill Demong) 49:35,1, 7. Česko (Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák, Tomáš Portyk) 49:36,1, 8. Taliansko (Lukas Runggaldier, Armin Bauer, Samuel Costa, Alessandro Pittin) 50:04,7, 9. Rusko (Jevgenij Klimov, Nijaz Nabjejev, Ernest Jahin, Ivan Panin) 52:49,8
 

Vyberte región